محتوای سایت آموزش جنسی و زناشویی طبتاج جهت کمک به مسایل جنسی و زناشویی خانواده ها تهیه و تنظیم شده است و مناسب افراد زیر 18 سال نمی باشد. در صورتی که زیر 18 سال دارید , این سایت را ترک نمایید .
همه چیز درباره سرطان سینه
اگر میخواهید بیشتر با سرطان سینه آشنا شوید پیشنهاد میکنیم این مقاله را با دقت بخوانید.
به گزارش سایت طبتاج ماه اکتبر ، ماه جهانی مبارزه با سرطان سینه است و زمان آن فرارسیده تا در این باره بیشتر بدانیم و البته حتما می دانید که سرطان پستان شایع ترین علت مرگ زنان ایرانی در محدوده سنی 35 تا 55 سالگی است.
راهنمایی سرطان سینه
سرطان سینه با آنچه ۲۰ سال پیش از این بیماری میدانستند، بسیار متفاوت است. به لطف اطلاعات روز افزون، تشخیص در مراحل اولیه و درمانهای پیشرفته نرخ افراد نجاتیافته در حال افزایش است. این مژده برای هزاران نفری که هرساله مشخص میشود به سرطان سینه مبتلا هستند، به دلایل مختلف میتواند نویدبخش باشد.
علائم سرطان سینه
در اغلب مواقع سرطان سینه هیچگونه علائم خاصی ندارد، اما گاهی متوجه امری غیرعادی میشوید و ترجیح میدهید که به پزشک مراجعه نمائید. چهارچشمی مراقب باشید که:
درد در ناحیهی سینه میتواند یکی از علائم سرطان سینه باشد، اما سرطان سینه همیشه با درد همراه نیست.
علائم التهابی سرطان سینه
این نمونهی نادر، که البته سریع هم پیشرفت میکند به ندرت موجب برآمدگی ناهمگون در بافت سینه میگردد. در عوض، پوست سینه ضخیم، قرمز شده و سوراخ سوراخ همانند بافت پوست پرتقال به نظر میرسد. آن قسمت از سینه حتی ممکن است گرم یا لطیف به نظر برسد و برآمدگیهای کوچکی روی آن نمایان شود که شبیه جوش به نظر میرسند.
ماموگرافی از سینه
هر چه سریعتر متوجه بیماری شوید، درمان آن آسانتر خواهد بود. عکس از سینه با اشعهی ایکس میتواند تومورها را پیش از آنکه بزرگ و محسوس شوند، تشخیص دهد. انجمن سرطان امریکا اعلان کرد زنان با حداقل درجهی خطر ابتلا به سرطان سینه باید از آغاز سن ۴۰ سالگی سالانه ماموگرافی انجام دهند. این روند حتی چنانچه در کمال صحت و سلامت باشند نیز باید ادامه یابد.
کار گروه خدمات پیشگیرانه امریکایی معتقد است پیش از ۵۰ سالگی باید از پزشک خود درخواست نمائید تا تستهای مربوط به سرطان سینه را برایتان انجام دهد. پس از سن ۵۰ سالگی تا ۷۴ سالگی، هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهید. مجبور نیستند روند ماموگرافی را در سن ۷۵ سالگی متوقف سازید؛ فقط کافیست در مورد ادامهی روند با پزشک خود مشورت نمائید.
فراصوت و ام آر آی
برخی موارد پزشکتان انجام تستهای پیشرفتهتر و عکسبرداری از بافت داخلی سینه را تجویز میکند. تست فراصوت از سینه به تشخیص کیستها، سخت بافتهای مایع که بافت سرطانی نیستند، کمک میکند. چنانچه به دلایلی خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیش از دیگران باشد، در راستای ماموگرافیهای معمول، ام آر آی نیز باید انجام دهید.
معاینهی شخصی
سالهاست که پزشکان به زنان توصیه میکنند که ماهی یکبار سینههای خود را معاینه کنند. اما مطالعات حاکی از آن است که معاینهی شخصی در مقایسه با دیگر روشهای تست سرطان، سهم اندکی در تشخیص سرطان بر عهده دارد.
تفکرات معاصر بر این امر استوار است که شناخت بافت سینه و آگاهی از هرگونه تغییرات در آن مهمتر از معاینهی شخصی آنها طبق یک برنامهی ماهیانه است. چنانچه تمایل دارید به معاینات شخصی خود ادامه دهید از تکنیکهای پیشنهادی پزشک خود استفاده کنید.
در صورت یافتن غده چه کنیم؟
اول از همه، نترسید. ۸۰٪ از غدههای سینه، سرطانی نیستند. اغلب آنها کیستها یا بافتهای بیضرری هستند که با توجه به عادت ماهیانهی شما دستخوش تغییر میگردند. اما اگر متوجه هرگونه تودهی غیر عادی شدید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا اگر حاوی بافت سرطانی باشد، هر سریعتر درمان آغاز شود، بهتر است. اگر هم نباشد که آسوده خاطر خواهید شد.
نمونهبرداری از بافت سینه
تنها روش مطمئن در تشخیص تودههای سرطانی، نمونه برداری از توده است. بدین ترتیب بخشی از توده برداشته و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرد. برخی پزشکان با یک سوزن کوچک قادر به نمونهبرداری هستند. اما برخی موارد مستلزم جراحی و برداشتن کامل توده برای تشخیص است. نتایج این نمونهبرداری نشان میدهد که توده بافتی سرطانی دارد یا خیر و اگر چنین باشد، از چه نوعی. انواع مختلفی از سرطان سینه وجود دارد و درمان دقیقا مطابق با نوع سرطان اعمال میشود.
حساسیت هورمونیِ سرطان سینه
محرک برخی از انواع سرطان سینه، هورمونهای استروژن و پروژسترون هستند. پزشکان این گیرندههای پروتینی که سیگنالهایی را از هورمونها دریافت میکنند و به سلولهای اجازه رشد میدهند، را متوقف میکنند. نمونهبرداری نشان میدهد که تومور گیرندهی استروژن است یا پروژسترون. از هر ۳ مورد سرطان ۲ مورد از آنها ناشی از حساسیت هورمونی است. بدین منظور داروهای خاصی برای توقف هورمونها وجود دارد که مانع از پیشرفت سرطان میگردد.
سرطان سینهی HER۲ مثبت
در بدن حدودا ۲۰٪ از بیماران مبتلا به سرطان سینه، پروتینی موسوم به HER۲ بیش از حد بالاست. این مورد HER۲ مثبت خوانده میشود و احتمال پیشرفت آن در بدن بیش از موارد دیگر است. تشخیص اینکه تومور از همین است از اهمیت ویژهایی برخوردار است زیرا درمانهای خاصی برای این نوع از سرطان وجود دارد.
مراحل سرطان سینه
پس از تشخیص مبنی بر سرطان سینه، گام بعدی تعیین سایز تومور و نحوهی تاثیرات آن بر بدن است. این روند، مراحل سرطان خوانده میشوند. پزشکان برای توصیف مراحل مختلف از رقم ۰ تا ۵ استفاده میکنند و این ارقام نشان میدهد که آیا سرطان فقط در بافت سینه جای گرفته یا به غدد لنفاوی دیگر رسیده و یا در اندامهای دیگر مانند ریه نیز نفوذ کرده یا خیر. آگاهی از مراحل و نوع سرطان سینه به تیم درمانی کمک میکند تا اقدامات درمانی موثرتری را برنامهریزی نمایند.
آمار نجاتیافتگان
احتمال درمان سرطان سینه قطعا با تشخیص آن در مراحل اولیه پیوند خورده است. انجمن سرطان امریکا اذعان میدارد که ۱۰۰٪ از زنانی که سرطان آنها در مرحلهی ۱ تشخیص داده شود حداقل ۵ سال زنده میمانند و سرطان بسیاری از زنانی که در این گروه جای دارند قطعا درمان میشود. هر چه سرطان بیشتر پیشرفت کند، این آمار پایینتر میآید. چنانچه تشخیص سرطان در مرحلهی ۵ اتفاق افتد، آمار نجات یافتگان به ۲۲٪ میرسد. اما این آمار نیز به لطف پیشرفتهای درمانی بیشتر از پیش خواهد شد.
جراحی سرطان سینه
انواع مختلفی از جراحی سرطان سینه وجود دارد، از خارج کردن بافت اطراف توده تا برداشتن کل سینه در نوسان است. معایب و مزایای هر دو مورد را مد نظر بگیرید، با پزشک خود مشورت کنید؛ سپس تصمیم بگیرید.
پرتو درمانی
این نوع درمان، سلولهای سرطانی را با پرتوهای پرانرژی معدوم میکند. اغلب مواقع این درمان پس از جراحی سرطان سینه صورت میپذیرد تا هرگونه سلول سرطانی باقی مانده در اطراف تومور را از بین ببرد. گاهی پرتو درمانی با شیمیدرمانی همراه میشود تا سلولهای سرطانی منتشر شده در بافتهای دیگر را از بین ببرند. عوارض جانبی این روش شامل خستگی مفرط و تورم یا احساسی شبیه آفتاب سوختگی است.
شیمیدرمانی
در این روش برای نابودی سلولهای سرطانی از دارو استفاده میشود. اغلب در مرحلهی ۵ سرطان کار به شیمیدرمانی کشیده میشود، که دارای دو روش درمان خوراکی یا تزریقی میباشد. شیمیدرمانی گاهی پیش از جراحی به منظور کوچک نمودن یک تومور بزرگ، یا پس از آن برای کاهش احتمال بازگشت سلولهای سرطانی صورت می پذیرد. شیمیدرمانی به زنانی که از سرطان سینهی پیشرفته رنج میبرند، کمک شایانی مینماید. عوارض جانبی آن شامل ریزش مو، تهوع، خستگی مفرط و افزایش خطر ابتلا به عفونت است.
هورمون درمانی
این نوع درمان مختص زنانی است که به سرطان سینه با ER مثبت یا PR مثبت مبتلا هستند. این نوع سرطانها در پاسخ به محرک استروژن و پروژسترون بسیار سریع پیشرفت میکنند. هورمون درمانی این روند را متوقف میسازد. این روش پس از جراحی اعمال میشود تا مانع از بازگشت سلولهای سرطانی گردد. گاهی اوقات پزشکان از این روش برای پیشگیری از بروز سرطان در زنانی که با خطر ابتلا به سرطان سینه مواجهند، استفاده میکنند.
درمان هدفمند
داروهای جدید نقاط خاصی را در داخل سلولهای سرطانی هدف میگیرند. به عنوان مثال، زنان مبتلا به سرطان سینه با HER۲ مثبت با تجمع پروتئین HER۲ مواجهند. درمان هدفمند با توقف عملکرد پروتئین مانع از رشد سلولهای سرطانی میگردد. این داروها اغلب همراه با شیمیدرمانی استفاده میشوند زیرا عوارض جانبی متعادلتری دارند.
زندگی پس از تشخیص سرطان سینه
شکی نیست که سرطان تجربهاییست که زندگی فرد را متحول میسازد. روند درمان میتواند خستهکننده باشد. احتمالا فرد را در انجام کارهای روزمره، زندگی حرفهایی و اجتماعی دچار مشکل میکند. همین امر میتواند فرد را منزوی سازد. قطعا این مراحل از زندگی مستلزم حمایتهای خانواده و دوستان است. آنها باید در طول درمان با فرد بیمار همراهی نمایند، در انجام امور روزمره به فرد مبتلا یاری رسانند یا حداقل یادآور شوند که تنها نیستید. بدین منظور بسیاری از افراد مبتلا به سرطان به گروههای حمایتی اطراف یا آنلاین میپیوندند.
ترمیم سینه با جراحی
اغلب زنانی که بر اثر سرطان مجبور به تخلیهی بافت سینه بودهاند، تمایل دارند تا سینهی خود را ترمیم نمایند. در این فرایند پوست، نوک سینه و بافت سینه که در روند جراحی برداشته شده، جایگزین میشود. این امر با ایمپلنت سینه یا با کمک بافتهای دیگر بدن از جمله شکم محقق میشود. برخی از زنان این فرایند را بلافاصله پس از جراحی و تخلیهی سینه آغاز میکنند. اما میتوان جراحی را چند ماه یا چند سال نیز به تعویق انداخت.
فرم سینه
در عوض ترمیم سینه با جراحی، میتوان از روش دیگری برای فرمدهی به سینه استفاده نمود. این روش جایگزینی عضو مصنوعی به شکل سینه است که در داخل سوتین تعبیه میشود. با استفاده از این عضو مصنوعی مادامی که لباس بر تن دارید، سینهها معمولی و متوازن به نظر میرسند. همانند جراحی، بیمه، هزینهی سینهی مصنوعی را نیز تقبل میکند.
سرطان سینه: چرا من؟
بارزترین مولفهی خطرآفرین در سرطان سینه زن بودن است. البته مردان نیز به سرطان مبتلا میشوند اما احتمال خطر در زنان ۱۰۰ برابر مردان است. از دیگر مولفههایی که احتمال ابتلا را افزایش میدهد، میتوان به سن بالای ۵۵ سال یا پیشینهی خانوادگی اشاره نمود. البته ۸۰٪ از زنان مبتلا به سرطان از هیچگونه پیشینهی خانوادگی دال بر سرطان سینه برخوردار نبودند.
ژنهای سرطان سینه
برخی از زنان بیش از دیگران در خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند زیرا آنها از بدو تولد حامل ژنهای تغییریافته یا جهشیافته هستند. ژنهایی که حامل سلولهای سرطانی هستند، BRCA۱ و BRCA۲ خوانده میشوند. زنانی که حامل ژنهای جهشیافته هستند بیش از دیگران در خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. البته ژنهایی دیگری نیز میتوانند در ابتلا به سرطان سینه دخیل باشند.
مولفههای قابل کنترل
چنانچه اضافه وزن دارید، کمتحرک هستید و روزانه بیش از یک نوشیدنی الکلی مینوشید، احتمال ابتلا به سرطان سینه در شما بیش از دیگران است. داروهای ضدبارداری و برخی از انواع هورمون درمانی که پس از یائسگی اعمال میشود، احتمال ابتلا را افزایش میدهد. البته پس از توقف این داروها خطر ابتلا به تناوب کاهش مییابد. انتخاب سبک زندگی سالم نیز به نجات از این بیماری کمک شایانی میکند. تحقیقات حاکی از آن است که فعالیتهای ورزشی احتمال بازگشت سرطان را کاهش میدهد، بعلاوه اینکه خلق و خوی شما را نیز بهبود میبخشد.
تحقیقات در زمینهی سرطان سینه
پزشکان فعالیتهای تحقیقاتی خود را در زمینهی درمان بهتر و آسانتر سرطان همچنان ادامه میدهند. هزینهی این تحقیقات از منابع متعددی از جمله گروههای حمایتی مختلف در سراسر کشور تامین میشود. اغلب ۲.۵ میلیون نفری که از سرطان جان سالم به در بردهاند و خانوادههای آنان در انواع فعالیتهای خیرخواهانهی برای جمعآوری کمک مالی در هزینهی درمانی این بیماران شرکت میکنند. همین فعالیتها افراد مختلف را برای مبارزه با سرطان و تلاش دسته جمعی برای پیشبرد اینگونه اهداف، با یکدیگر پیوند میزند.