محتوای سایت آموزش جنسی و زناشویی طبتاج جهت کمک به مسایل جنسی و زناشویی خانواده ها تهیه و تنظیم شده است و مناسب افراد زیر 18 سال نمی باشد. در صورتی که زیر 18 سال دارید , این سایت را ترک نمایید .
علت ایجاد سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه چیست؟
به گزارش سایت طبتاج سنگ کلیه می تواند به اندازه یک دانه ماسه باشد، و شما می توانید آن را بدون این که حتی حسش کنید از طریق ادرار دفع نمایید. اما یک سنگ کلیه بزرگ تر می تواند جریان ادرار فرد را مسدود کند و به شدت به فرد صدمه بزند. بعضی از بیماران مبتلا به این بیماری می گویند درد این بیماری می تواند حتی بدتر از زایمان باشد.
این تکه های سخت زمانی در بدن شکل می گیرند که مواد معدنی موجود در ادرار شما با هم ترکیب شده و به قطعات سختی تبدیل شوند.
این عارضه می تواند بنا به بسیاری از دلایل مانند آنچه که می خورید و داروهای خاصی که مصرف می کنید به وجود آید. علاوه بر این، این بیماری تا حدی ارثی است یعنی اگر شما در خانواده تان کسی را دارید که به سنگ کلیه مبتلا شده، احتمال اینکه در آینده به این بیماری مبتلا شوید بیشتر خواهد بود.
کمبود آب
شما باید برای خلاص شدن از شر چیزهایی که می توانند به سنگ کلیه تبدیل شوند به اندازه ی کافی در روز ادرار کنید. اگر به اندازه کافی آب ننوشید یا بیش از حد عرق کنید، ممکن است ادرارتان تیره شود. همیشه توجه داشته باشید که ادرارتان باید زرد کم رنگ یا روشن باشد.
اگر قبلا به سنگ کلیه مبتلا شده اید، باید حدود 8 فنجان در روز ادرار کنید. بنابراین به چیزی در حدود 10 لیوان آب در روز نیاز دارید زیرا بخش قابل توجهی از این آب از طریق عرق و تنفس دفع خواهد شد.
گاهی به جای نوشیدن یک لیوان آب از آب مرکبات استفاده کنید. سیترات موجود در آب لیمو یا آب پرتقال می تواند از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری کند و به تصفیه ی بدن کمک نماید.
رژیم غذایی
آنچه که شما در طول روز می خورید می تواند نقش مهمی را در سلامت بدنی تان ایفا نماید.
شایع ترین نوع سنگ کلیه زمانی اتفاق می افتد که کلسیم و اگزالات در زمانی که کلیه ها در حال تولید ادرار هستند به یکدیگر بچسبند. اگزالات ماده شیمیایی ای است که در بسیاری از غذاها و سبزیجات سالم وجود دارد. اگر قبلا به این نوع سنگ ها مبتلا شده اید، پزشک ممکن است از شما بخواهد غذاهایی را که حاوی مقدار زیادی اگزالات هستند محدود نمایید. این غذاها عبارتند از:
- اسفناج
- ریواس
- بلغور جو
غلات سبوس دار
علاوه بر این، ممکن است شنیده باشید که شیر می تواند سبب به وجود آمدن سنگ های کلیوی بزرگ شود. این درست نیست.
در واقع اگر غذاهای غنی از کلسیم (مثل شیر و پنیر) و غذاهای حاوی اگزالات را در به طور هم زمان بخورید یا بنوشید، بدن می تواند اگزالات را بهتر کنترل کند و از به وجود آمدن سنگ های کلیه جلوگیری نماید. زیرا این دو ماده ی غذایی تمایل دارند به جای ترکیب در کلیه ها و تشکیل سنگ، بیشتر در روده ی بزرگ با هم ترکیب شوند.
سدیم.
سدیم ماده ای است که شما بیشتر، آن را از طریق نمک غذایی جذب می کنید. همین ماده می تواند شانس شما را برای ابتلا به انواع مختلفی از سنگ های کلیه افزایش دهد. بنابراین در هنگام مصرف تنقلات شور، غذاهای کنسرو شده، گوشت بسته بندی شده و سایر غذاهای فرآوری شده باید مراقب باشید.
پروتئین های حیوانی.
نوع دیگری از سنگ های کلیوی هنگامی شکل می گیرند که ادرار بیش از حد اسیدی باشد.
گوشت قرمز و انواع نرم تنان صدف دار می توانند اسید اوریک را در بدن افزایش دهند. این اسید می تواند در مفاصل جمع شده و باعث نقرس شود یا به کلیه های شما رفته و باعث تولید سنگ های کلیه گردد. مهم تر از همه، پروتئین حیوانی، سطح کلسیم ادرار را افزایش می دهد و لذا میزان سیترات را کاهش می دهد که هر دوی این عوامل، بدن را مترصد سنگ سازی خواهند کرد.
مشکلات روده
سنگ ها شایع ترین مشکل کلیه در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده مانند بیماری کرون و روده بزرگ اولسراتیو هستند. مشکلات رودوی می توانند سبب اسهال شوند، بنابراین شما ادرار کمتری در طول روز خواهید داشت و به همین دلیل، ممکن است بدن اگزالات بیشتری را از روده جذب کند و مقدار آن در ادرار شما بیشتر شود.
چاقی
احتمال این که افراد چاق به بیماری سنگ کلیه مبتلا شوند تقریبا دو برابر انسان های معمولی است. چاقی زمانی معنا می یابد که شاخص توده بدنی شما 30 درصد یا بالاتر از این مقدار باشد.
اگر قد شما 5 فوت و 10 اینچ است، چاقی شما از 210 پوند آغاز خواهد شد. جراحی های کاهش وزن می تواند به شما کمک کند که چربی های اضافی خود را دفع کرده و سلامت خود را بهبود بخشید. اما همین عمل های جراحی نیز می توانند باعث ایجاد سنگ های کلیه شوند.
مطالعات نشان می دهند افرادی که تحت شایع ترین عمل های جراحی کاهش وزن، مانند جراحی بای پس معده به روش Roux-en-Y قرار گرفته اند ، به احتمال زیاد دچار سنگ کلیه خواهند شد.
سایر شرایط پزشکی
بسیاری از بیماری ها می توانند یک یا چند نوع سنگ کلیه ایجاد نمایند.
برخی بیماری های ژنتیکی. یکی از انواع بیماری های موجود در این خصوص، بیماری کیستیک مدولار است که عبارت است از نقص های پیش زادی ای که باعث ایجاد کیست هایی در کلیه ها می شوند.
دیابت نوع 2.
این بیماری می تواند ادرار شما را اسیدی کند، و بدن شما را به بستر مناسبی برای تولید سنگ تبدیل نماید.
نقرس.
این عارضه باعث افزایش اسید اوریک موجود در خون شما می شود و کریستال هایی را در مفاصل و کلیه های شما تشکیل می دهد. سنگ کلیه ای که به این دلیل ایجاد می شود می تواند بزرگ و بسیار دردناک باشد.
پاراتیروئیدیسم.
غده پاراتیرویید شما می تواند هورمون های بیش از حدی تولید کند که باعث افزایش سطح کلسیم خون می گردد و سبب سنگ سازی در کلیه ها می شود.
اسیدوز مجاری کلیوی. این عارضه ی کلیوی باعث ایجاد اسید بیش از حد در بدن می شود.
داروها
برخی از داروهای زیر می توانند باعث ایجاد سنگ کلیه شوند:
برخی از آنتی بیوتیک ها، از جمله آنتی بیوتیک های سایپروفلوکساسین و سولفا
برخی داروهای تجویز شده برای درمان ایدز و اچ آی وی
برخی از داروهای ادرار آور مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا. اما برخی از ادرار آور های نوع تیازید به پیشگیری از ابتلا به سنگ های کلیوی کمک می کنند.