محتوای سایت آموزش جنسی و زناشویی طبتاج جهت کمک به مسایل جنسی و زناشویی خانواده ها تهیه و تنظیم شده است و مناسب افراد زیر 18 سال نمی باشد. در صورتی که زیر 18 سال دارید , این سایت را ترک نمایید .
علایم بیماری جنسی سفلیس و روش های درمان
به گزارش سایت طبتاج ، سفلیس در آمریکا مقام چهارم بیماری واگیر را دارد . در ضمن در آمریکا، در سال ۱۹۷۲ به طور تخمینی ۸۵۰۰۰ مورد جدید بیماری سفلیس گزارش شده است . متخصصین معتقدند در حال حاضر در آمریکا احتمالا ۵۰۰۰۰۰ مرد و زن مبتلا به بیماری سفلیس درمان نشده وجود دارد .
همراه ما باشید چرا که قصد داریم در این مقاله در رابطه بیماری سفلیس و اینکه اصلا سفلیس چیست و راهکارهای پیشگیری و مقابله از آن چه می باشد اطلاعاتی کاربردی ارائه دهیم .
سفلیس چیست ؟
دانستن این که سفلیس چیست و شناخت آن می تواند راهی برای پیشگیری و مقابله با آن قبل از وقوع باشد . بیماری سفلیس وحشتناک ترین آلودگی مقاربتی که از دیر باز شناخته شده است. پس از اینکه اولین علائم سفلیس به طور خودبخود از بین رفت، با ملایمت و بالاخره به صورت غافل گیرانه ای پس از چند سال علائم سفلیس ظاهر شده و در ۳۰ درصد افرادی که درمان نشده اند تولید ضایعات جبران ناپذیر می کند.
عامل مولد بیماری سفلیس چیست ؟
عامل مولد سفلیس چیست یا تر پونماپالیدوم موجودی است که جزء اسپیروکت ها گروه بندی می شود و به شکل فنر باز شده می باشد. این موجود با حرکت دورانی خاص خود در مناطق نازک وست و بافت های مخاطی تولید سوراخ نموده و راه را برای پیشروی خود باز می کند. حتی یک خراش کوچک بر روی پوست و یا بافت های مخاطی می تواند راه ورود این موجود را آماده سازد. اگر چه شانکر با زخم های اولیه ممکن است بر روی لبها، زبان، لوزه ها، انگشتان و غیره تولید شود، ولی اکثر زخم های اولیه بر روی آلت تناسلی زن یا مرد ظاهر می گردند.
دوره بروز علائم سفلیس تناسلی و یا کمون سفلیس چقدر است؟
پس از آلودگی، زمانی بین ۹۰ – 10 روز . ولی میانگین دوره کمون آن حدود ۳ هفته است. دوره کمون به تعداد اسپیروکت های فعالی که از شخص آلوده وارد بدن انسان سالم شده اند بستگی دارد. به طور کلی هر قدر تعداد اسپروکت های مهاجم بیشتر باشد، دوره کمون کوتاه تر است.
معنی مراحل مختلف سفلیس چیست ؟
مراحل پیشروی بیماری بدین صورت است، سیفیلیس پیش رس مراحل اولیه و ثانویه ( سفلیس نهان بیماری علائم مشخصی ندارد و فقط از طریق آزمایش خون قابل تشخیص می باشد ) سفلیس چیست دیررس ، که در مجموع چهار مرحله سیفیلیس را تشکیل می دهند.
در مرحله اول، اولین زخم های شانگر بدون درد ظاهر شده و پس از ۱۰-6 روز ، لنفاوی مجاور منطقه آلوده ( از گره های کشاله ران در شانگر تناسلی ) سخت متورم شده ولی دردناک نمی باشند.
پس پیش از اینکه اسپروکت به تدریج وارد جریان خون شود ، سفلیس وارد مرحله دوم از حالت پیش رس می گردد . بروز دومین زخم های پوستی ممکن است مدت کوتاهی بعد از ناپدید شدن زخم های اولیه بوده و یا ممکن است با یک تاخیر یک ماهه همراه باشد . در بیشتر موارد زخم های روی پوست بصورت جوش های کوچک بدون خارش و یا یک برآمدگی چند پوسته ای و یا بثوراتی با غشاء مخاطی تولید می شوند. در هر صورت ، جوش ها ممکن است در هر نقطه ای از پوست، از سرتا کف پا تولید گردند . گهگاهی جوش ها به حدی زود گذر و نامعلوم هستند که شخص متوجه آنها نمی شود. سایر علائم بیماری سفلیس در مرحله دوم شامل گلو درد، گرفتگی صدا، دردهای پی در پی استخوان و مفاصل و حتی ریزش موی سر است.
افرادی که در مرحله پیش رس سیفیلیس (مراحله تولید شانکر یا تولید جوش بر روی پوست در مرحله دوم) هستند فوق العاده عفونی می باشند ، زیرا تمام جوش های پوست پر از اسپیروکت است. در این دو مرحله از سیفیلیس شخص آلوده در اثر تماس می تواند به سادگی بیماری را منتقل کند. در صورت عدم درمان در این مراحل، سیفیلیس وارد مرحله نهان می گردد. در مرحله نهان در شخص بیمار هیچ گونه شواهد کلینیکی از مرض دیده نمی شود و مرض به کس دیگری نیز انتقال نمی یابد .
مورد استثنائی زنان باردار هستند ، زیرا در مرحله نهان جنین داخل شکم به سادگی آلوده می شود. تشخیص سیفیلیس در مرحله نهان فقط از طریق آزمایش مخصوص خون امکان پذیر است.
در یک سوم از افراد درمان نشده که از مرحله نهان سیفیلیس وارد مرحله نهائی می گردند ، ممکن است تا ۱۵-۱۰ سال بعد علائمی ظاهر نشود. چون اسپروکت سیفیلیس می تواند هر عضوی را مورد تهاجم فرار دهد، پیش بینی اینکه در مرحله نهایی چه اتفاقی رخ می دهد مشکل است . زخم های ویران کننده قلب ، رگها ، مغز ، نخاع ، استخوان ، پوست و غیره . همه از اندام های مورد هدف اسپکروکت هستند .
با توجه به اینکه نسبت آلودگی افراد به سیفیلیس از سال ۱۹۵۰ به طور قابل و ملاحظه ای افزایش یافته است، میزان اهمیت شناسائی سفلیس تناسلی در مراحل اول و چگونگی مبارزه با گسترش آن بر همگان روشن است.
شکل شانکریا زخم های اولیه بیماری سفلیس چیست ؟
شانکر در وهله اول به صورت برجستگی های قرمز رنگ ، بدون درد و به بزرگی یک عدس تولید می شود . این برجستگی ها در عرض یک هفته به سرعت بزرگ شده و تولید زخمی به اندازه یک مروارید می نمایند . این زخم ها بدون درد هستند و مانند دهانه آتشفشان در وسط فرورفته و اطرافشان کمی برجسته است .
آیا ممکن است شانکر در مواردی بدون توجه از بین برود ؟
بله . در مردها اگر چه زخم ها همیشه آشکار هستند ، ولی شانکر آلت تناسلی در زیر پوست جلوی آلت در مردهای ختنه نشده ، ممکن است دیده نشود. در زنها ، شانکر معمولا بر روی آلت تناسلی یا اطراف دهانه مهبل تولید می شود، ولی به ندرت ممکن است بر روی دیواره مهبل با دهانه رحم بوجود آیند. اگر شانکر در این دو قسمت آخر تولید شود، اغلب توجه زن آلوده را جلب نمی کند.
راه تشخیص و درمان سفلیس زودرس چگونه است ؟
تا زمانی که نتوان از خون برای تشخیص بیماری استفاده کرد (معمولا 4 -۲ هفته بعد از بروز اولین شانکر)، تنها روش دقیق برای شناسائی سفلیس نمونه برداری از زخم ها و مشاهده اسپیروکت در زیر میکروسکوپ زمینه سیاه است . چون شانکرها ممکن است به زودی از بین بروند و یا دیده نشوند، هر زنی که احساس کند احتمالا با اسپیروکت درمان سفلیس آلوده است، برای تشخیص این بیماری باید آزمایش خون را انجام دهد. اگر جواب منفی بود، بعد از شش هفته و سه ماه مجددا باید آزمایش را تکرار کند. اگر ۹۰ روز پس از آلودگی احتمالی هنوز جواب منفی بود، می توان یقین حاصل کرد که با عامل بیماری تماسی حاصل نشده است .
چه نوع آزمایش خونی مشخص کننده سیفیلیس است؟
آزمایشهای سرولوژیکی VDRL . Wassermanاین روش آزمایش ها در تمام بیمارستان ها برای خانم های حامله و افرادی که در شرف ازدواج هستند به عنوان آزمایشهای معمولی انجام می گیرد.
نحوه درمان سیفیلیس چگونه است؟
پس از اینکه جواب آزمایش حکایت از بیماری کرد، مانند سوزاک، درمان با استفاده از پنی سیلین میسر است. پس از مصرف دارو، آزمایش تشخیصی باید تکرار شود و نتیجه آن منفی باشد. این موضوع بدین معنی است که اگر شخصی قبلا به میکروب آلوده شده و در مراحل اولیه سیفیلیس درمان شده است ، نتیجه آزمایش بعدی خون باید منفی باشد (نتیجه ای که برای ازدواج لازم است) .
اگر آلودگی تشخیص داده شود، ولی در مراحل بعدی (مثلا مرحله نهان) درمان گردد، ممکن است آزمایش خون (علی رغم درمان مفید و ریشه کن شدن مرض ) به طور ضعیف ، مثبت باشد.
اگر کسی در مراحل اولیه سیفیلیس درمان شد، ممکن است مجددا آلوده شود؟
بله. درمان سریع و به موقع سیفیلیس در مراحل اولیه هیچ گونه مصونیتی در برابر آلودگی های بعدی ایجاد نمی کند.
سیفیلیس های مادرزادی ( congenital Syphilis ) چگونه هستند؟
تشخیص سریع و درمان سیفلیس در زنان حامله یک امر حیاتی است. چون اسپیروکت قبل از 4 ماه اول حاملگی از لایه جفت عبور نمی کند، درمان مادر بیمار پیش از شروع شانزدهمین هفته حاملگی، از آلوده شدن جنین کاملا جلوگیری می کند.
اگر بچه در داخل شکم آلوده بشود، به تدریج که زمان بدون درمان سپری می شود، احتمال آلودگی نوزاد و مرگ احتمالی اش بیشتر می گردد. یک سیفلیس شدید تشخیص داده شده در دوره حاملگی ممکن است باعث عقیم شدن همیشگی بشود و نوزاد متولد شده به سیفلیس مبتلا باشد. چون در سیفیلیس درون رحمی اسپیروکت مستقیما وارد خون می شود. مراحل اول یا مرحله شانکر تولید نمی گردد.
نحوه تاثیر بیماری سفلیس بر روی نوزاد چگونه است ؟
اگر نوزاد زنده متولد بشود، 40 درصد احتمال می رود که علاوه بر آلودگی استخوان جگر و طحال دارای جوش های چند پوسته ای یا بثوراتی با غشاء مخاطی باشد. درمان در این مرحله ممکن است موثر بوده و زندگی بچه را نجات بدهد.
در ۱۰ درصد باقیمانده ممکن است بیماری در مرحله نهان بوده و برای تقریبا دو سال علائمی بروز نکند و اغلب تا قبل از بلوغ بدون علامت باقی بماند.
تشخیص بیماری در این گونه بچه ها از طریق آزمایش امکان پذیر است. هر گونه درنگ در شناسائی بیماری می تواند موجب بروز ضایعاتی در قر ینه چشم، کوری، بدشکل شدن بینی (نقص استخوان بینی)، ناموزون شدن دندانهای دائمی (دندانهای پیش بالائی)، کری مربوط به عصب هشتم، و یا ناراحتی های مغز، نخاع و استخوان بشود. درمان در این مرحله، از پیشروی زیاد از حد بیماری جلوگیری می کند، ولی خرابی تولید شده را ترمیم نمی کند.